ثبتنام در خبـرنامه
برای عضویت در خبرنامه، آدرس دقیق ایمیل خود را در کادر زیر وارد کرده و دکمهٔ عضویت را کلیک کنید: لوگوی جلسات نظرسنجی پیـوندها
تازهترین خبرنامه
آرشیو آنلاین جلسات شرح مثنوی معنوی
سفارش DVD آرشیو جلسات شرح مثنوی راهنمای جامع برنامهٔ Paltalk صفحهٔ جلسات شرح مثنوی در facebook سایت محمدجعفر مصفا کلوب مثنوی معنوی مولانا معرفی کتاب، CD ، مقاله، سایت و وبلاگ کتابخانه شعر رادیو حافظ رادیو سعدی رادیو مولانا کتابهای صوتی خودشناسی لغتنامه فارسی به فارسی صفحه اصلی کل جلسات (مولانا، حافظ، سعدی ...) آرشیو صوتی و متن بروی کلمهٔ "مثنوی معنوی" کلیک کنید: پادکست جلسات شرح مثنوی معنوی مولانابروی تصویر iPod کلیک کنید: سفارش DVD تمامی جلسات برگزار شدهٔ شرح مثنوی بروی تصویر DVD کلیک کنید: اهدای کمک به برنامهها بروی کلمهٔ Donate کلیک کرده و توضیحات را بخوانید: تماس با ما برای ارتباط با تیم گردانندهٔ جلسات، پیام خود را به آدرس زیر ایمیل نمایید:
کلوب جلسات شرح مثنوی در سایت facebook :
جستجو
|
|
<---- برای شنیدن
توضیحات مربوط به جلسات آنلاین شرح مثنوی و غزلیات مولانا بر روی دکمهٔ پخش کنار صفحه کلیک
کنید
این صفحه توسط خانم و
آقای اسلامی، از توکیو، تهیه شده و حاوی نکات مقدماتی آشنایی با جلسات
اینترنتی شرح و تفسیر داستانهای مثنوی معنوی مولانا است. به دوستانی که
تازه با این جلسات آشنا شدهاند توصیه میکنیم این صفحه را بدقت مطالعه
نمایند.
»
معرفی:
این وبلاگ جهت مدیریت جلسات
اینترنتی(تلهکنفرانس) شرح و تفسیر داستانهای مثنوی معنوی مولانا و
نیز شرح غزلیات شمس تبریزی(دیوان شمس) است. این جلسات از سال 2003
میلادی بصورت Online در سرویسهای مخصوص تلهکنفرانس مانند Paltalk
، Yahoo Messenger ، inSpeak ، FarToFar و Woozab برگزار میشد و
علاقمندان از ایران، اروپا، امریکا، کانادا، استرالیا، هندوستان،
روسیه و کشورهای دیگر بشکل Online حضور مییافتند. آرشیو تمامی
جلسات برگزار شده بصورت صوتی (mp3) و نیز متن (pdf) در
صفحهٔ آرشیو قرار دارد و میتوانید بصورت رایگان آنها را
دانلود نموده و استفاده نمایید.
پس از تأیید
ایمیل عضویت در خبرنامه، لازم است برای اینکه مطمئن شوید ایمیلهای
خبرنامه در فولدر Spam ، Bulk یا Junk ایمیلتان نرود، آدرس ایمیل
Panevis.Newsletter@Gmail.com را به
بخش Contacts سرویس ایمیل خود اضافه(Add) نمایید.
توجه:
عضویت به
روش فوق، بصورت اتوماتیک است و توسط سایت گوگل
انجام میشود. اگر نمیتوانید بوسیله روش فوق عضو شوید، میتوانید
یک ایمیل با موضوع Molana Newsletter به آدرس
Panevis.Newsletter@Gmail.com
ارسال نمایید تا شما را عضو کنیم.
خبرنامهها معمولاًً هر دو هفته یکبار، چهارشنبه یا پنجشنبه، و با عنوان Newsletter از طرف Panevis به ایمیل شما ارسال میشود. چنانچه آنها را در فولدر Inbox خود دریافت نمیکنید، فولدر Spam ، Bulk یا Junk خود را چک نمایید. نمونهٔ خبرنامههای ارسال شده برای اعضاء را در صفحهٔ تازهترین خبرنامه(در قسمت آرشیو آن) میتوانید ببینید.
»
آرشیو جلسات برگزار شده: اعضای جدید، حتماْ
فایل صدای جلسات گذشته (بخصوص جلسهٔ اول تا دوازدهم) را گوش
دهند. مباحث این جلسات بهم مرتبطند. آرشیو فایلهای صوتی جلسات
گذشته همراه با متن اشعار مورد شرح و تفسیر، در
صفحهٔ آرشیو آمده است. به
صفحهٔ آرشیو مراجعه نموده و فایلها را دانلود
نمائید و بوسیله هر گوشی مبایل، mp3 player یا هر دستگاه و
برنامه پخشکننده mp3 میتوانید از فایلهای صوتی استفاده
نمائید. DVD کامل آرشیو را نیز میتوانید از طریق
صفحهٔ آرشیو سفارش دهید.
توصیه: از بخش "پیوندها"
در ستون سمت راست صفحه حتماً دیدن کنید. همچنین اطلاعات مفید
زیادی دربارهٔ این جلسات در ستون سمت راست همین صفحه آورده شده
است.
توصیه به عزیزان تازه وارد به جلسات شرح مثنوی
با توجه به اینکه جلسات شرح مثنوی با هم مرتبط هستند، به دوستان تازه وارد توصیه می شود جهت آشنایی با شیوه برگزاری جلسات و اصطلاحاتی که بکار میرود، جلسات اول تا دوازدهم را دانلود و گوش دهند. بویژه بحث مربوط به نحوه برگزاری جلسات در جلسه دوم مورخ 16 مارس 2006 ضروری میباشد. لذا برای دوستانی که فرصت ندارند، متن آنرا در ذیل مطالعه نمایند:
مباحث جلسه دوم درمورد نحوه برگزاری جلسات: در این جلسه در مورد نحوه برگزاری جلسات شرح مثنوی و اینکه از چه دیدگاهی و از چه زاویه ای به مثنوی نگاه می شود و هدف از این جلسات چیست، توضیح و تصریح شده است که این جلسات جهت استفاده عملی و تجربی و روانشناسانه از تعلیمات مثنوی در زندگی روزمره است وبه زندگی وشخصیت مولانا، زندگی شمس تبریزی، رابطه عاشقانه مولانا وشمس، ایرانی یا افغانی یا ترک بودن مولانا، تمجید، تحسین و تفاخربه مولانا و همچنین جنبه های دین شناسانه مثنوی و بطور کلی هر سوالی از این قبیل نمی پردازیم که متاسفانه بازبعضی از عزیزان اینگونه سوالات را طرح کردند.
در جواب این عزیزان مجددا متذکر میشود که جلسات شرح مثنوی جهت درونی ساختن تعلیمات مثنوی بصورت تجربی در زندگی روزمره و بهبود رنجهای روحی و روانی خودمان است نه بررسی موضوعی مولانا و شمس. در ضمن یادآوری میگردد که بطور کلی طرح این سوالات ما را از هدف فوق دور میسازد. وقتی که ما بیماریم و درد داریم و به پزشک مراجعه می کنیم، طرح این سوالات و کنکاش در موضوعات و روابط خصوصی زندگی پزشک چه نفعی دارد؟ ایا ما را از درمان درد بازنمی دارد و اتلاف وقت و انرژی باعث افزایش درد و رنجهای ما نمیگردد؟ فرض کنید که ما با تحقیق و با استدلال و استناد به صدها سند، پاسخ صحیح سوالات فوق را هم دادیم، آیا چه نفعی برای ما دارد؟ آیا در کاهش درد و رنجهای روحی و روانی ما چه اثری دارد؟
همچنین در پاسخ به سوالات بعضی دوستان در مورد حکایات، هزلها و حرفهای رکیکی که در بعضی داستانها آمده است، مطالعه بحث ذیل تحت عنوان سمبلیک توصیه میگردد:
سمبلیسم و زبان قصه و داستان در مثنوی سمبل و نماد یعنی یک شکل، موضوع یا یک چیز فیزیکی یا حتی یک تصویر ذهنی یا یک داستان که نماد معنایی باشد. سمبل، نماینده یک معنا و مفهوم است که آن معنا را در درون و در روان انسان زنده می کند. بشر از دیر باز حیوانی سمبل ساز بوده است. اگر دقت کنیم زندگی خود ما نیزدر نمادها وسمبلها فرو رفته است. از سفره هفت سین که هرکدام از آنها نماد یک چیزی هستند تا در ادیان مختلف که معابد، مساجد و کلیساها، گنبدها، گلدسته ها، ساختمانها و معماری آنها همه سمبلیک و نمادین هستند. رنگها خود سمبل بسیاری از مفاهیم هستند. رنگ سیاه، سفید و همینطور رنگهای دیگر در فرهنگهای مختلف سمبل امور مختلف هستند. در کتابهای مذهبی هندو، بودیسم، تائوئیسم، تورات، انجیل و قرآن داستانهای زیادی وجود دارد که همه سمبلیک هستند. داستانها و رمانهایی که امروز درعصر ما نوشته میشوند، اکثرا سمبلیک هستند. مثلا کتاب کوری نوشته ژوزه سارا ماگو نویسنده پرتقالی کتابی است کاملا سمبلیک. حتی امروز یک مکتب ادبی بنام سمبلیسم وجود دارد. در هنرهای تجسمی، مجسمه سازی، سفالگری، نقاشی، تئاتر، پانتومیم و سینما ازنمادها و سمبلها استفاده میشود. داستانهای جن و پری، پینوکیو، دراکولا و غیره همه سمبلیک هستند. مثلا دراکولا که دیگران را گاز میگیرد و آنها هم دراکولا میشوند، و دیگری را گاز میگیرند، دقیقا به این معنا است که انسانهایی که اسیر" نفس" یا همان هویت فکری" خود" هستند که اکثرا بزرگسالانند، با انتقال همین نفسانیت یا منیت و یا هویت فکری به کودکان آنها را هم دراکولا میکنند. در زندگی روزانه ما تمام علائم راهنمایی و رانندگی سمبل و نماد هستند. یک شاخه گل یا حلقه ازدواج یا هدیه دادن یا غسل دادن در فرهنگ دینی، رنگ قرمز زدن بین هندوها همه سمبل هستند. همین صداهایی که ما میشنویم سمبل مفاهیمی هستند. این صداها و الفاظ هرکدام سمبل یک مفهوم است که به ما منتقل میشود و ما آنها را فهم و تفسیر میکنیم. هر متنی که میخوانیم، مثلا کلمه " سلام" به خودی خود فقط چند خط و یک شکل است، وقتی ما آنرا می بینیم، به آن معنا می بخشیم.
سمبلیسم در مثنوی معنوی مولانا هم در مثنوی از نمادها و سمبلها استفاده کرده است تا منظور خود را به ما برساند، ولی جا به جا تاکید میکند که ما از این داستانها برای نزدیک کردن ذهن شما به مفهوم آن، استفاده میکنیم و شما هم به آن مفهوم توجه کنید و به صورت آن داستان نچسبید. مثلا مفهوم اژدها که در داستانها اینقدر از ان استفاده شده یک موجود واقعی نیست. موجودی که آتش از دهان آن بیرون بیاید و بال و پر هم بزند و پرواز کند اصلا وجود ندارد. مولانا میگوید: هر دکانی راست سودای دگر مثنوی دکان فقر است ای پسر آب حیوان خوان مخوان آب را سخن روح نو بین در قالب حرف کهن یعنی مثنوی در قالب داستانها، تمثیلها و قصه های کهن که در زبان عامه بوده، روح نو و حرفهای تازه دارد تا ما را با فقرآشنا کند و به ما زندگی جاوید ببخشد. (درعرفان فقر یعنی همان نبود خود و نبود من و منیت، نه فقر مادی، و نداشتن مادیات) در ادامه میگوید: این حکایت نیست پیش مرد کار وصف حال است و حضور یار غار یعنی این مثنوی، قصه و داستان برای خواندن و لذت بردن نیست، وصف حال خودمان است. لذا باید شخصیتهای این داستانها را در وجود خودمان ببینیم، چون از موضوعات روحی و روانی صحبت می کند و انسانها درهمه زمانها کم و بیش مشکلات روحی و روانی مشابه دارند، لذا گویی این داستانها در درون وجود خود ما پیاده میشوند و ما باید شخصیتهای این داستانها را در وجود خودمان ببینیم. ای برادر قصه چون پیمانه ایست معنی اندر وی مثال دانه ایست دانه معنی بگیرد مرد عقل ننگرد کاسه را گر گشت نقل یعنی قصه و داستان مانند ظرفی است که معنا ها را داخل آن ریخته اند. شما اگر یک کاسه گندم را از دست کسی بگیرید، منظور شما از گرفتن کاسه، برداشتن گندمهای داخل آن است، نه گرفتن کاسه. ماجرای بلبل و گل گوش دار گرچه گفتی نیست انجا آشکار شما این همه داستانهای گل و بلبل را شنیده اید که بلبل و گل و شمع و پروانه با هم حرف زدند، این گفتگوها در دنیای واقعی وجود ندارند، ولی گوینده در قالب گفتگوی گل و بلبل می خواهد چیزی را به تو بگوید و معنایی را به شما برساند.
مولانا همچنین تاکید میکند که انسان عاقل باید حتی ازهزلها یعنی سخنان بیهوده، دانه معنی بگیرد و آنها را جدی بشنود و مفاهیم آنها را دریابد و به قصه نچسبد. هزل تعلیم است انرا جد شنو تو مشو بر ظاهر هزلش گرو هر جدی هزل است پیش هازلان هزلها جد است پیش عاقلان عاقلی گر خاک گیرد زر شود جاهل ار زر برد خاکستر شود انسان عاقل منظور و معنا را میگیرد و از هزلها و داستانهای چرند، گنج معنا بیرون می کشد و از خاک طلا میسازد. آدم جاهل هم اگر طلا بگیرد آنرا حیف و میل میکند. مولانا مثال دیگری دارد: گفت در شطرنج کین خانه رخ است گفت خانه از کجاش امد به دست خانه را بخرید یا میراث یافت فرخ آن کس که سوی معنا شتافت کسی در شطرنج گفت که به این میگویند خانه رخ. شنونده آنقدر پرت بود که پرسید: این خانه را از کجا اورده؟ خریده یا اجاره کرده است؟ در پاسخ مولانا میگوید خوش به حال کسی که به سوی معنا رفت و انرا دریافت.
نتیجه گیری: در پایان خوانندگان را توجه میدهیم که مولانا از قصه بصورت سمبل برای رساندن معناها استفاده کرده. داستانهایی در بین مردم وجود داشته حتی داستانهایی که الفاظ رکیک و به اصطلاح زشت در آنها وجود داشته ولی مولانا با استفاده از آنها، مفاهیم جدی و گنج معنا بیرون کشیده است.
پایان توصیه: از بخش "پیوندها" در ستون سمت راست صفحه حتماً دیدن کنید. همچنین اطلاعات مفید زیادی دربارهٔ این جلسات در ستون سمت راست همین صفحه آورده شده است.
» در صورتیکه دربارهٔ مطالب این جلسات نظری دارید، میتوانید در قسمت "پیامها و نظرات" (در پائین) نظرتان را بنویسید.
»
اگر سئوالی دارید، لطفاً قبل از
ارسال سئوالتان، به بخش "پیوندها" در ستون سمت راست صفحه
مراجعه نمائید.
------------------ شما میتوانید بوسیلهٔ فرم زیر پیام و نظر خود درباره این برنامه را بنویسید. سپس دکمهٔ Submit را کلیک کنید:
|
برای دانلود فایلهای صوتی و متن جلسات گذشته، به صفحهی آرشیو مراجعه نمایید.
----------------------------------
------------------------
--------------
------
---
-
.
اطلاعات مرتبط:
» فایل متنی خلاصهبرداری جلسات اول تا سیزدهم، توسط خانم سوگند:
» معرفی لینک "مقدمهٔ جلسات شرح مثنوی" تهیه شده توسط آقا و خانم اسلامی:
دوستان تازهوارد حتماً لینک فوق را مطالعه نمایند.
---------
جلسات پیش:
» دانلود تمامی فایلهای صوتی جلسات
گذشته از طریق مراجعه به صفحهٔ آرشیو: به
این صفحه مراجعه نماييد:
» برای سفارش DVD مجموعه فایل های صوتی(mp3) و متن(pdf) جلسات گذشته، اینجا کلیک کنید.
روی تصویر DVD کلیک کنید:
---------
---------